Als kanker je gezin treft

Bij de diagnose kanker staat je wereld even stil, maar het dagelijkse gezinsleven gaat wel door. Hoe ga je met de kinderen om? Wat vertel je ze wel, en wat niet? Hoe ga je om met hun reacties? Leoniek van der Maarel geeft in dit boek tips aan ouders, leerkrachten of verzorgers die te maken hebben met kanker in hun of een gezin.

Bestel Als Kanker je Gezin treft

Kinderen in spagaat

Kinderen in Spagaat bestaat uit twee delen. In het eerste deel behandelt Leoniek van der Maarel wat kinderen doormaken en nodig hebben als ze met een echtscheiding worden geconfronteerd. Het tweede gedeelte gaat over hoe het rouwproces verloopt en wat kinderen nodig hebben als een gescheiden ouder overlijdt.

Bestel Kinderen in Spagaat

De gids over rouwende kids

Het is moeilijk om te zien dat een kind verdriet heeft om het verlies van een dierbare. Je kunt het niet wegnemen, maar je kan het kind wel zo goed mogelijk steunen. Hoe je dat doet, staat in deze praktische gids. 80 heldere tips geven een hulpmiddel voor ouders, leerkrachten en alle anderen die met rouw te maken hebben.

Bestel de Gids over Rouwende Kids.

KRO’s Liefde voor Later

Als je vader of moeder bent en hoort dat je niet lang meer te leven hebt, is de schok groot. In Liefde voor Later volgt Anita Witzier jonge gezinnen waarvan de vader of moeder ongeneeslijk ziek is. Omdat het ziek zijn op het hele gezin een flinke impact heeft, is aan het programma rouwtherapeute Leoniek van der Maarel verbonden.

Bekijk de aflevering van Liefde voor Later.

Avro radio interview

Stel je hebt kleine kinderen en krijgt te horen dat je nog maar een paar maanden te leven hebt. Hoe zorg je er dan voor dat je kinderen zich jou blijven herinneren zoals je écht was? Leoniek sprak bij de Avro over filmportretten, de documentaires die ze sinds 2010 maakt voor kinderen over hun ongeneeslijk zieke ouders.

Luister hieronder naar het interview

Tijd voor Max

De een maakt een klein altaartje en laat kleren in de kamer hangen, de ander heeft genoeg aan een mooie foto. Er zijn veel manieren om te rouwen en om te gaan met de dood van een dierbare. In Tijd voor MAX op 11maart 2010, praat Leoniek van der Maarel over de rouwkalender en het maken van een filmportret.

Bekijk de volledige aflevering

Spijkers met Koppen

Leoniek en Hans, initiatiefnemers van de Rouwkalender, spraken samen bij Spijkers met Koppen. De rouwkalender is bedoeld om alle clichés en goedbedoelde adviezen van de omgeving bij elkaar te brengen. In de vorm van een rouwkalender willen Leoniek en Hans de dood bespreekbaar maken.

Luister hieronder naar het interview.

J/M Magazine

In het artikel “Leren leven met de dood” uit J/M magazine van juni 2009, levert Leoniek een bijdrage aan de vraag hoe kinderen rouwen en je ze daar als ouder bij kan ondersteunen. Als een dierbare sterft, rouwen kinderen net zo intens als volwassenen, alleen ze uiten dit op een andere manier, en hoe kan je hier als volwassene mee omgaan?

Lees het volledige artikel.

Rouwkalender

De rouwkalender brengt de ervaringen van rouwenden onder woorden, relativeert de veel gehoorde clichés en geeft je elke dag iets om te verscheuren, zoals verdriet jou soms ook kan verscheuren. Daarbij maakt de rouwkalender bespreekbaar wat vaak onbesproken blijft voor en tussen mensen.

Bestel de rouwkalender voor uzelf of voor iemand die u kent.

Ontspannings CD

Deze ontspannings CD is geschikt voor alle kinderen, maar wordt ook regelmatig door volwassenen gebruikt. Het eerste deel van de CD gaat over loslaten (van zorgen/spanningen van alledag) en het tweede deel van de CD gaat over het vergroten van het zelfvertrouwen.

Luiser naar een fragment hieronder, of bestel de CD voor € 10,- incl. verzendkosten.

Handleiding ouders

Het boek "Omgaan met kinderen en verlies" is een praktische handleiding voor ouders die worden geconfronteerd met kinderen in rouw. Hoe ga je hier als ouder mee om in combinatie met je eigen rouw? Hoe gaan de kinderen met de dood om en hoe uiten zij hun rouw? Dit boek is geschreven voor Monuta uitvaartzorg.

Het boek is gratis af te halen bij een Monuta uitvaartzorg vestiging.

Handleiding leerkrachten

Het boek "Omgaan met kinderen en verlies" is een praktische handleiding voor leerkrachten die worden geconfronteerd met kinderen te maken krijgen met de dood. Hoe ga je hier als leerkracht mee om? Hoe gaan de kinderen met de dood om en hoe uiten zij hun rouw? Dit boek is geschreven voor Monuta uitvaartzorg.

Het boek is gratis af te halen bij een Monuta uitvaartzorg vestiging.